Sommeren står for tur, og med fjorårets sommer friskt i minnet er det nok mange som ønsker seg en båt. For hva er vel bedre enn å lufte kropp og sjel ute på fjorden en varm sommerdag?

Men så kommer det store spørsmålet: hva slags båt skal du kjøpe deg? For det å kjøpe båt er ikke like enkelt som å kjøpe en polo fra Ralph Lauren. Det er så mange ting å tenke på, som størrelse, bruksområde, motorkraft osv.

Vi har ikke mulighet til å gi deg alle svarene her, men vil gi deg noen tips til hva du bør tenke på før du tar steget og kjøper deg en båt.

Det første du må tenke på er hva du skal bruke båten til. Skal det være mulig å sove i den? Hvor mange personer må den ha plass til? Ønsker du plast- tre- eller aluminiumsskrog? Skal den ha utenbords- eller innenbordsmotor? Hvor dyr båt har du råd til? Spørsmålene er mange. Hvis du ofte er sammen med flere enn kun familien, er det viktig å ha et par plasser ekstra. Det er kjedelig om noen må stå igjen på land fordi det ikke er plass.

Det er også viktig å tenke på motorstørrelsen. Mange kjøper båt med for liten motor, rett og slett av hensyn til kostnaden. Det du kanskje ikke visste er at en liten motor forbruker mer drivstoff enn en større motor. Grunnen til det er at drivstofforbruket til en båt reduseres med 50 % så snart du reduserer farten fra full gass til 75 %. Da trenger du ikke å bruke lang tid på å forstå at det lønner seg i det lange løp å velge en litt større motor. For selv om kostnaden der og da blir litt høyere, så vil du merke en markant forskjell i drivstoffkostnader i løpet av en sesong. Om du ikke kjører for full pinne hele tiden, selvfølgelig.

Dersom du ikke er båtvant er det best å ikke velge en altfor stor båt som er vanskelig å håndtere. Det er særlig fire typer båter som egner seg til nybegynnere: Daycruiser, skjærgårdsjeep, hardtopbåt og styrehusbåt. Det finnes også andre alternativ, men er du nybegynner anbefaler vi at du ber om å se på disse i første omgang.

En annen viktig ting å tenke på er at alle som er født etter 1980 må ta båtførerprøven. Vi anbefaler på det sterkeste at også de som er født før 1980 tar den. På den måten får du kunnskap om hvordan ting foregår på sjøen. Det finnes også andre kurs som tar for seg livet på sjøen.

Andre ting som er viktig å huske på er:

  • Nødvendig førstehjelpsutstyr
  • Forsikring
  • Båtplass
  • Henger (eller andre alternativer til å frakte båten på)

Som du skjønner er det ikke bare å bestemme seg for å kjøpe båt, for så å dra i butikken og kjøpe en. Du må planlegge, vurdere, se og prøve. I tillegg til alle eventuelle forberedelser.

Vi er dog helt sikre på at du ikke vil angre på det den dagen båten settes på sjøen.

God båtsommer!