Går du med en stor eller liten drøm om å seile på de åpne hav, da må du kjenne til de ulike typene av seilbåter som finnes. Det er nok ikke anbefalt å seile over Atlanterhavet med en europajolle, selv om noen har klart det. Det er heller ikke noe vits å lære seg de elementære reglene for seiling på Cutty Sark, men helt sikkert er det at seiling er noe alle kan få gode opplevelser med.

De første seilbåtene var flåter med en mast som var laget av hamp og bambus. Seilbåten Kontiki er en replika av en slik gammel seilbåt, som Tor Heyerdahl mente de gamle polynesierne brukte da de oppdage verden.

Det fins mange typer seilbåter, her skal vi se på noen av dem.

Joller

Det fins mange forskjellige joller som passer for en eller to personer. Det er for eksempel 49, europajolle, finnjolle eller laser. Finnjolle er en av de seilbåtene som har deltatt i OL siden 1952. Den mest legendariske jollen er kanskje Flying Dutchman, en kjemperask seilbåt med storseil, fokk og spinnaker.

Med en hurtig rabattkode kan du også teste ut denne seilbåten.

Seilbåter

Det fins mange funksjoner og typer av vanlige seilbåter. Noen brukes til arbeid, andre til fritid. Andre igjen brukes i sportssammenheng. Både Kong Olav og Kong Harald har deltatt i OL med seilbåtene Teddy og Sira, som han senere også ble verdensmester med. Seilbåter har massivt skrog med flere forskjellige seil.

Fiskeskøyter

Norge har en lang sjøfartshistorie, med en av verdens lengste kystlinjer. Det har vært to områder som har vært viktig, nemlig fiske og handel. Av fiskeskøyter fins seilbåter som dogger, makrellbåter eller listring med gaffelseil og toppseil.

Seilskip

Med den nye industrielle revolusjonen kom også ny teknologi. Men allerede før dette lagde man store seilskip. Disse ble brukt som havseilere og handelsskip. De kunne transportere store mengder gods, men mange av dem forliste i sterk sjø i ukjente farvann.

De store handelsskipene kombinerte forskjellige fremdrifts-metoder, som vind og damp. Man kunne styre seilskipet best med damp-kraft, mens de kunne seile over lange strekninger med vindkraften. Seilene var mange, alt fra råseil, spriseil, storseil, fokk og spinnaker. De har alle sine egne egenskaper og kan stå på en av skipets mange master.

Det fins mange seilskip, slik som fregatt, galei, bark, brigg, skonnert, knarr og mange flere. Cutty Sark er en moderne begivenhet der mange slike gamle seilskip mønstrer sammen og seiler fra havn til havn.

Det fins mange seilbåt-konkurranser i verden i dag, og de fleste forbindes med sommer-OL eller kjente seilas. En av de mest vanvittige konkurransene er kanskje The Ocean Race, senere sponset av Volvo. Der konkurrere et titalls mannskap i en regatta som går sør for Kapp Horn. Konkurransen varer nesten ett helt år, og seiles i klassene Imoca 60 og VO65 som begge er lynraske katamaraner. Nesten havseilas begynner i 2021.