En av Rogalands byperler er Haugesund. Denne lille byen som peker ut mot havet med sine 72 kvadratkilometer, og har gjort det siden 1854, har mye å by på for en turist. Byen har en rik historie, så langt tilbake som vikingtiden, og finner du den type historie interessant, kan et besøk til Harald Hårfagres kongsgård på Avaldsnes (litt sør for byen), være vel verdt. Litt nord for selve byen, står “Haraldsstøtten”, et monument som er på stedet der Harald Hårfagre er begravd. Også dette er verdt å oppleve. Det er også trehusbebyggelse som er en nytelse for øyne.

Sjarmerende småby i vest

klatreoksen er på plass for barn som trenger å bruke litt energi mens foreldre slapper av etter en rolig handlerunde. Byen har mange handlebutikker som ligger godt integrert i den vakre trehusbebyggelsen. Den ble skånet under andre verdenskrig, da Haugesund ikke var et særlig aktivt mål for verken allierte eller tyskerne rent militært. Dette har iallefall ført til at Haugesund er blitt en sjarmerende liten by i havgapet i vest. En by som ikke har det høye tempoet man skulle tro var til stedet i en by som driver med skipsbygging, oljenæringen og rederi. Med naturen som et rett element, kan man besøke sandstrender i Karmøy, Nordvegen Historiesenter, vandre i Steinsfjellet eller Djupadalen eller nyte dagen på Arquebus Krigshistoriske Museum og få med deg små glimt av verdenshistorien.

Aktivitetsturisme på sitt beste

Gode sko fra Footway.no kan være lurt. For som allerede nevnt er det altså slik at Haugesund byr på en rekke severdigheter som krever at man liker å gå en del. Med nærhet til naturen på alle sider av byen, er spesielt turen til Steinsfjellet veldig populært og et yndet selfie-mål for alle typer generasjoner. I tillegg er det en del museum som er verdt å besøke, blant annet et friluftsmuseum, Dokken friluftsmuseum, Dokken er en del av Haugesund byhistorie, der bygningene tar deg med til bo- og arbeidsforhold fra sildetida fra 1850-1960. De fleste bygningene ligger på sine originale tomter, men har også en del nybygg. Her kan du oppleve å reise mange tiår tilbake i tid.