Bildet viser en makrell på havet

Sjøfiske i de dype fjorder er det havfiske? Det har mye til felles med havfiske. Havfiske er sjøfiske fra båt, dvs. en må fiske et stykke fra kysten eller på dypt vann. Det blir stadig mer og mer populært med havfiske som er en utfordrende form for sportsfiske. Her får du flere gode tips om godt havfiske. Havfiske kan du godt drive med hele året. Søker du spenning og er ute etter den store “premie” fisken? Da er havfiske det riktige å drive med. Drømmen for mange å dra opp det store monsteret fra dypet, og ikke mengder med fisk. Tenk å få ei kveite på 200 kilo eller en stor lange på nærmere 50 kg! Skal du lykkes er det veldig viktig utstyret det fiskes med, her stilles det store krav. Det kreves også en del kunnskap fordi det er variasjon i fangsten og forholdene. Som havfisker er det også viktig å vite hvilken fisk en er ute etter, og hva som kreves for å få disse på kroken.

Hva kreves av utstyr for havfiske

Det stilles store krav til utstyret ved havfiske. Du må ihvertfall ha en båt, kjekt å ha en med overbygg hvor du kan søke le i på høsten og vinteren. Du skal ha stor respekt for havet, for det kan blåse opp veldig fort. Viktig å ha på seg godt med klær, og følge med på værmeldingen. Det er også en fordel med kraftig motor, da har du mulighet til å komme deg raskt til land om det skulle blåse opp plutselig. En god båt og gode klær er ikke nok for godt havfiske, skikkelig havfiskestang må til. Da er det lurt å kjøpe en for tyngre og en for lettere havfiske. Har du ikke penger til å kjøpe en slik båt? Søk om et båtlån på Sambla. Der er havfiske for alle, fordi du får havfiskestenger i alle prisklasser. Til havfiskestanga trenger du også skikkelig fiskesnøre, god snelle og skikkelig sluk. Avgjørende her er hvor stor fisk du er ute etter, hvor dypt du skal fiske og hvilken sort fisk du ønsker. Der er sluker i alle varianter å få kjøpt. Agn er også brukt for å gjøre det å fiske morsommere, enklere og ikke minst mer effektivt. Det lønner seg å velge agn som fisken har naturlig tilgang til, og som den faktisk eter.

Hvilke agn brukes ved havfiske

Effektiv fiskemetode er å bruke agn, og det blir mye brukt ved havfiske. Hvilket agn vil egne seg best? Det kommer an på lokale forhold, årstid, tilgang på agn, samt hvilken fisk du er ute etter. Viktigst er å finne agn som fisken faktisk spiser, og bruker som matkilde. Skal du kjøpe mye agn? Da kan det være viktig å vite hvem du skal kjøpe den fra. Det du kan bruke som agn er sei, sild, makrell, reker, børstemark, krabbe og blekksprut. Ønsker her å utdype om makrellen som agn. Makrell er veldig effektivt ved havfiske, da det kan brukes til alle former for sportsfiske i saltvann. Fordelen er at makrellen er lett tilgjengelig, og du får tak i den flere måneder i året. Agnet må være fra fersk fisk, og ikke fra butikk-kjøpt makrellfilet, da lukten er nesten fraværende. Som agn sitter makrellen godt på kroken, en viktig egenskap når det skal fiskes på litt større dyp. Skal du bruke et slitesterkt område på makrellen, er skinnet på halepartiet best å bruke.